Vücuttaki istenmeyen ve gereksiz kılların, tüylerin elektroliz veya ışık yöntemiyle kıl hücresine, kalıcı hasar verme tekniklerine epilasyon denir.
Vücudun belirli bölgelerinde, ergenlik dönemiyle birlikte belirginleşen terminal kıllar; uzun yıllardır, bir çok kadının ve hatta erkeklerin dahi kabusu olmuştur.1890 yıllarında ilk kez elektroliz yöntemli uygulamanın kılların yok edilmesine yardımcı olduğu keşfedilmiştir. Bir göz doktorunun hastasının göze batan kirpiği yakarak tedavi etmesi esnasında keşfedilen bu yöntem, yıllar içinde farklı tekniklerin geliştirilmesine neden olmuştur. İnsanların büyük bir bölümünü estetik olarak rahatsız eden bu yöntemler artık kişisel bakım için olmazsa olmazlarından önemli bir ihtiyaç haline dönüşmüştür.
Dünyanın birçok yerinde, acı veren, tedavi süreçleri çok uzun yılları alan ve hatta eski tarihlerde cildin üst katmanında hoş olmayan iz bırakan elektroliz yöntemler yerine; daha pratik, acısız, kısa zamanda sonuç veren ışık yöntemleri(lazer-ıpl-shr)tercih edilmektedir.
Lazer epilasyon teknikleri içerisinde de farklılıklar bulunmaktadır. Bu çeşitliliğin bulunmasının başlıca sebepleri; faklı genetik yapıda, farklı cilt yapısına sahip kişilerin, farklı yöntemlere ihtiyacı olmasıdır. Peki kıllanmanın nedenleri sadece genetik yapı veya cilt mi? Tabi ki bu kadarla kalmıyor. Çeşitli hastalıklarda metabolizmanın dengesizleşmesi, hormonal dengesizlik, guatr, tiroid bezleri gibi hastalıklar yanı sıra; bazı ilaç tedavilerinin yan etkileri, kullanılan kortizonlu ilaçlar, vitamin destekleri, kılın yanlış alınma teknikleri sonucunda da kıllanmada artışlar ya da istenmeyen görüntüler oluşmaktadır.
Bu görüntüleri ortadan kaldırmanın en iyi yöntemi ise elbette epilasyondur. Epilasyon yöntemleri içerisinde ki en hızlı ve kolay sonuçlaştıran ışık yöntemi yani lazer epilasyon kimlerin tercih etmesi gereken ve kendi içlerinde bu kadar çeşitler varken, sizin için en doğru tekniğe başvurmanız konusunda nelere dikkat etmek gerekir? Birazda bunlardan söz edelim.
Bir lazer epilasyon uygulayıcısının, gerekli bilgi donanımına sahip olması, yeterli eğitimi almış ehliyetli olması, ve mesleği gereği yasal uygulama yetkisi dahilinde ki lazer tekniği ve cihazını kullanıyor olması en önemli maddelerin başıdır.
Uygulama alanın hijyenik koşullara uygunluğu ve uygulayıcının hizmet alan kişilerin işlem takibini sistemli ve düzenli yapması gerekmektedir.
İşlem yapılacak bölgenin, cildin ve kişinin sağlık koşullarının bu yönteme uygun olup olmadığının tespiti ve tespitlerin etik ve mesleki kurallar gereği karşıdakini bilgilendirmek; uygun olmayan koşullar halinde uygulama yapmama tercihini kullanmak mesleki etiksel kavramlardan birisidir. Bu durum karşısında uzmanın bilgi ve tavsiyelerine uyulması iki taraf arasında karşılıklı itimadı gerektirir.
Her epilasyon yöntemi sonuca götürse de bazı teknikler bazı cilt ve kıl durumuna göre tercih edilmesi daha kısa sürede sonuca götürebilmektedir. Örneğin açık tenli ve koyu sert kıla sahip kişiler için daha kısa sürede sonuç alacakları yöntem lazer alexandrite olabilir. Koyu tenli ince kıl yapısına sahipler ise diot yönteminden faydalanabilir. Bu tarz yöntemler klinik ve medikal cihazlar olarak da kabul edildiği için branş hekimi ve hekim kontrolünde kullanılması ülkemizde ve bir çok ülkede yasal bir gerekliliktir.
Nd-yag yöntemleri epilasyon konusunda çok tutulan bir yöntem değildir.
Estetisyen ve epilasyon uzmanları ise ıpl foto epilasyon shr yöntemli cihazları kullanma ehliyeti yeterliliği kişiler tarafından uygulanır.
Bu tekniklerin asıl amacı estetik kaygı içeren kıl sorununu ortadan kaldırmaktır. Derinin dermis tabakasında bulunan kıl soğancığına hasar vererek bir kaç tekrardan sonra hücrenin büyümesi durdurur. Her kıl ve cilt tipinde kullanılabilir özelliği olsa da bazı durumlarda medikal tekniklerden daha geç sonuç verebilir. Ancak daha az risk taşıdığı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Her ne teknik uygulanırsa uygulansın bu tarz epilasyon uygulamalarında yaz aylarında seans yaptımak son derece risk taşır. Broznlaşmış veya koyulaşmış tenlerde uygulama yapılması cilt sağlığı açısından zararlıdır. Ayrıca hamile iken bu yöntemlerin küçükte olsa büyük riskleri vardır. Kemoterapi alan hastalar, kanser hastaları veya kanser riski taşıyanların bu yöntemlerden uzak durması gerekir.
Ayrıca bu tekniklerin hiç biri melanini bitmiş beyazlamış vellus kıllarda hiçbir olumlu etkisi yoktur.
Epilasyon yaptıracak kişilerin uzmanlarından gerekli bilgileri alarak uygulamalara başlaması gerekmektedir.
Piyasada bu konularda çok farklı fiyat istikrarı daha doğrusu istikrarsızlığının olmasının en büyük nedenleri, bu tarz kriterlerin çokta önemsenmemesi olmaktadır maalesef. Oysa epilasyon uygulamaları son derece önemli ve kalite eğitimli donanımlı kişilerce uygun ve yetkin cihazlarla uygulanmasını gerektirir. Ücret insan sağlığı ve güzellik için her zaman ikinci planda olması gerekir. Seçim yaparken fiyattan ziyade bunlar göz önünde bulundurulsaydı ve talepler bu yönde oluşsaydı belki daha mantıklı fiyat istikrarı sağlanabilirdi.
22.03.2018